Vertaler in Ondernemersland

een beetje hulp bij de start als zelfstandig vertaler

cover_tn

Inhoudsopgave

Voorwoord

 1. De voorbereiding van je reis;
  1.1 Het ondernemen; 1.2 Het vertalen; 1.3 Startersfouten
 2. Je koffer pakken: hoe begin je en waarmee?;
  2.1 De routekaart: het ondernemingsplan; 2.2 De eerste benodigdheden; 2.3 Praktisch en gratis 2.4 What’s in a name? Een bedrijfsnaam kiezen; 2.5 Inschrijvingen; 2.6 Gereedschap voor de vertaler

 3. Het reisbudget en hoe ermee om te gaan;
  3.1 Belastingen; 3.2 Tariefbepaling; 3.3 Vertaaltarieven; 3.4 Betalen en betaald krijgen

 4. Cultuur en strand: de diversiteit aan bezigheden;
  4.1 Misverstanden rond vertaling en vertaler; 4.2 De vertaalpraktijk; 4.3 Taken in de marge van het vertaalwerk; 4.4 Het reviseren van vertalingen; 4.5 Kwaliteit; 4.6 Voordat je het resultaat verstuurt; 4.7 Alternatieve activiteiten; 4.8 Even geen excursies

 5. Mensen ontmoeten;
  5.1 Contact met de ander; 5.2 Klanten werven 5.3 Klanten behouden; 5.4 Omgaan met moeilijke klanten; 5.5 De concurrentie 5.6 Vertaalbureaus; 5.7 Netwerken

 6. Onderweg;
  6.1 Werkplekorganisatie; 6.2 Digitale organisatie; 6.3 Marketing voor vertalers; 6.4 Gratis of goedkope marketingmiddelen

 7. Jezelf ontdekken;
  7.1 Werk om te leven; 7.2 Hoe wordt in je eentje werken nog leuker?; 7.3 Je kennis bijspijkeren; 7.4 Intuïtie

 8. De reiziger in nood;
  8.1 ‘Reis’verzekeringen; 8.2 Conflictsituaties 8.3 Ermee stoppen; 8.4 De ondernemer en de bijstand

 9. Digitaal reizen;
  9.1 E-mail; 9.2 Je website: de opbouw; 9.3 Je website: hoe lok je bezoekers?; 9.4 Links per hoofdstuk

 10. Bronnen


Fragment I - 2.2 De eerste benodigdheden

Geld nodig? Of je veel geld nodig hebt als startkapitaal, hangt natuurlijk van het type bedrijf af, maar als vertaler heb je niet veel nodig om te starten. Een goede werkplek, een computer, woordenboeken en vakliteratuur. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste dingen die je nodig hebt als je start als zelfstandig vertaler.
Als je wilt beginnen met (betaald) adverteren, marketing of als je specialistische software (de CAT-tool Trados kost bijvoorbeeld bijna € 1000) wilt aanschaffen, moet je wel overwegen om een minikapitaal bijeen te sparen. Maar houd het in het begin vooral simpel en schaf niet meteen het duurste boekhoudprogramma aan.
Al doende leert men. In de praktijk ga je merken wat je wel en wat je niet nodig hebt.
Een goede computer
Denk vooraf na over welke programma’s en functies (CAT-tools, woordenboeken, enz.) je op je computer wilt gaan installeren en houd daar bij de aanschaf van het geheugen (evt. extra geheugen) rekening mee.
Een goede stoel
Belangrijk! Je brengt veel tijd door achter je computer, is het niet met vertalen, dan toch met administratieve taken, onderzoek op het internet of correspondentie per e-mail. Zorg dus dat je houding goed is, je beeldscherm en toetsenbord op de juiste hoogte staan en je een comfortabele stoel hebt, in ieder geval met verstelbare zitting en rugleuning en bij voorkeur op wieltjes, zodat je je makkelijk verplaatst.
Een bureau op maat
Wat moet erop staan? Wil je al je woordenboeken binnen handbereik of is het misschien prettig om af en toe even op te staan en naar de boekenkast te lopen? Denk ook aan in hoogte verstelbare poten of een uitschuifbaar blad voor je toetsenbord.
Algemene voorwaarden
Voor je klanten is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn, maar voor jou ook. In de algemene voorwaarden (of leveringsvoorwaarden) van je onderneming kun je alles kwijt wat je gezegd (= goed geregeld) wilt hebben rond je opdrachten. Maar alleen het hebben ervan is natuurlijk niet genoeg. Stuur ze altijd mee met een offerte of een opdrachtbevestiging en laat de klant de ontvangst ervan bevestigen dat hij ze heeft ontvangen en gelezen. Dan kan daar later bij een eventueel geschil geen misverstand over bestaan. Er zijn geen strikte regels voor wat er in de algemene voorwaarden moet staan, maar zaken die volgens mij niet mogen ontbreken zijn: geheimhouding, auteursrechten, betaling en betalingstermijn, reclameren en het regelen van geschillen. Voorbeelden van algemene voorwaarden zijn o.a. te vinden op de site van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Meer voorbeelden vind je in Hoofdstuk 9, Digitaal reizen. Als je voorwaarden vindt die voor jou van toepassing zijn, mag je ze vrij gebruiken, ook als je geen lid bent van de betreffende organisatie.

Fragment II - 7.4 Intuïtie

Bij mij gaat er geen dag voorbij zonder dat ik me afvraag wat ik voel wanneer ik een beslissing moet nemen. Of het nu gaat om het kiezen van het dagmenu of gewichtigere besluiten, ik ga altijd te raden bij mijn onderbuikgevoel. Wanneer anderen bij me komen omdat ze het even niet meer weten, vraag ik wat hun gevoel hen ingeeft. Intuïtie is een krachtig stuk gereedschap en ik zou niet zonder kunnen. Het onderbuikgevoel, een hint, je innerlijke gids, een zesde zintuig misschien. Noem het zoals je wilt. Het is mijn redmiddel als ik er rationeel niet meer uitkom en komt vaak zelfs op de eerste plaats, nog voordat mijn verstand me heeft kunnen leiden. In zaken wordt vaak gedacht dat je eerst je verstand moet laten spreken en alle voors en tegens goed moet afwegen. En dan bovendien nog eens goed kijken naar wat het 'opbrengt’. Mijn intuïtie heeft me echter nog zelden in de steek gelaten, ook bij het zakendoen vertrouw ik erop. Er zijn keren dat ik een verstandelijke keuze maakte en er achteraf flink naast zat.
Er klopt iets niet
Geloof me, dat stemmetje binnenin zit er niet voor niets en geeft je heel vaak het goede antwoord of in ieder geval de goede richting. Die lastige klant die ik uiteindelijk de deur heb gewezen, daarbij had ik vanaf het eerste contact geen goed gevoel. Ik vond het om te beginnen al vreemd dat hij per se bij mij langs wilde komen en ik hem niet kon bezoeken… De keren dat je niet luistert naar dat stemmetje, krijg je er doorgaans spijt van. Niet dat alles dan volkomen fout loopt. Maar je zult een onbestemd gevoel hebben, de indruk dat je ergens iets verkeerd hebt gedaan. Leer jezelf te vertrouwen.
Dit zijn tekenen dat je even een stapje terug moet doen en goed nadenken of je wel de juiste beslissing neemt: - Er blijft iets door je hoofd malen en je voelt je verward of hebt het gevoel dat je vastloopt. - Je zegt tegen jezelf: ‘ik moet dit eens goed uitzoeken’. - Wanneer geld de belangrijkste factor in de besluitvorming lijkt te zijn. - Wanneer je je ergens toe verplicht of schuldig over voelt, maar niet weet waarom. - Je vraagt anderen om advies, maar raakt daardoor nog meer in de war. - Je vertrouwt op deskundig advies en hebt nog niet 'in jezelf' gezocht.


Wat zoemt er?

Lezers en de media over Vertaler in ondernemersland

(...) er staan veel nuttige links en tips in die ik gauw nog eens over ga lezen om er echt mijn voordeel mee te doen. Een dikke pluim Cora!
K. Staals, vertaalster

(...) het leest als een trein. Ook al de eerste tips gebruikt, ik ben net in mijn keurige kleren naar de supermarkt geweest.... (...) gaat een lijst voor mij maken zodat ik de uren goed kan bijhouden die ik aan mijn bedrijf besteed. A. Rosman-Kleinjan, schrijfster en uitgeefster

Vertaalweb - Dé website voor iedereen die zich met vertalen en tolken bezighoudt Lees de recensie

Expertisecentrum Literair Vertalen: http://www.literairvertalen.org


Support independent publishing: buy this book on Lulu.

changed September 20, 2008