Het masker van thanaka

![cover2005] (http://www.freemusketeers.nl/data/521.jpg)

Inhoudsopgave

Route; Inleiding

I. De Ontdekking
Rangoon – Mingalabar, welkom in Birma; Kyaikhtiyo - Niet Alles Goud…; Pegu - Een nieuwe oude Vriend; Yaunghwe, Inle Lake – Leven op het Water; Kalaw – Groupies; Mandalay – De Tweede Stad; Pagan – Tempels, Tempels en… Pagodes; Mount Popa en Prome – Uitbundige Geesten

II. Oude Liefde Roest Niet
Rangoon – De Teleurstelling; Kyaikhtiyo – Kinderen zijn de Toekomst; Pegu – Weerzien met mijn ‘Broer’; Yaunghwe, Inle Lake – Een Fietstocht; Pindaya – Naar de Tandarts; Kalaw – Terug naar de Sixties; Mandalay – Net als in de Film…; Sagaing en Amarapura – Een Dagje Vrij Mingun en Mandalay – Eindelijk Samen; Pagan – Birmese Gastvrijheid; Prome – Pagode in de Schemering

Vakantie in Birma…?;
Begrippenlijst;
Bibliografie en Bronnen;
Dankwoord


Fragment I - Inleiding

Een Boeddhistische leraar zei ooit: "Wees als bamboe. Het is sterk aan de buitenkant en zacht en open van binnen. Zijn wortels staan sterk in de grond en mengen zich met andere wortels om aan kracht te winnen. De stam staat vrij in de wind en buigt mee, verzet zich niet. Wat buigt is veel moeilijker te breken.”
Vaak kun je beter omgaan met frustratie en stress door te buigen dan door hardnekkig weerstand te bieden. Dingen zijn niet altijd alleen maar goed of alleen maar slecht, alleen maar juist of alleen maar verkeerd. Het leven is niet zo simpel. De antwoorden en oplossingen die wij zoeken liggen meestal ergens in het mid-den. Toegeven betekent niet automatisch opgeven en flexibiliteit is niet altijd een gebrek aan overtuiging. Door bereid te zijn iets te geven krijg je vaak meer dan waar je ooit op gehoopt had. Dit lijkt zeker van toepassing op de bevolking van Birma. Al jaren lang gaat zij gebukt onder diverse vormen van onder-drukking: tot 1948 het kolonialisme van het Britse Koninkrijk en momenteel de repressie van de militaire junta.
Toch zag ik blije en vriendelijke mensen, nooit vervelend, nooit agressief. Geen ruzies in het verkeer of in een café. De mensen lijken van bamboe, zij buigen (soms letterlijk), maar zijn sterk en hebben zo hun overtuigingen. Sommigen zijn actief in de National League for Democracy (NLD), de grootste demo-cratische partij in Birma en officieel winnaar van de verkiezingen in 1990, waarvan de uitkomst echter nooit erkend is door de zit-tende regering. Anderen proberen simpelweg te overleven.
Dit verhaal is, hoewel doorweven met tempels, pagodes en andere monumenten, vooral een verhaal over die mensen. Mensen die al dan niet openhartig over hun leven willen praten. Mensen die zich uiten door de muziek. Mensen die je hartelijk ontvangen met thee en wat hapjes. Mensen van wie ik ben gaan houden.

Fragment II - Over de Shwedagon pagode

Ik houd van de verhaaltjes achter de feiten, het geeft een bouwwerk een wat menselijker uitstraling. En bij Shwedagon hoort zo’n verhaaltje, een legende die ongeveer 2500 jaar teruggaat.
Okkalapa, koning van Suvannabhumi, land van de Talaing, woonde dicht bij de Singuttara-heuvel toen Siddharta Gautama, de toekomstige Boeddha, nog een jonge man was en in het noorden van India leefde. Elke 5000 jaar zou een nieuwe Boeddha verrijzen en die tijd was bijna gekomen. De heuvel, die toen al heilig was, zou zijn zegen verliezen, tenzij een nieuwe boeddha een offer zou brengen dat voor de komende 5 millennia als relikwie zou worden bijgezet op de heuvel. Dit hield Okkalapa bezig en op de heuvel bracht hij vele uren door in meditatie en gebed.
Ondertussen was Gautama in India dicht bij de Verlichting en volgens de legende verscheen hij aan Okkalapa en beloofde hem dat zijn wens zou uitkomen. Gautama mediteerde 49 dagen onder een bodhiboom (Ficus Religiosa of Banyan-boom; ‘bodhi’ betekent ‘inzicht’) alvorens zijn eerste gift te ontvangen: een honingcake aangeboden door Tapussa en Bhallika, twee broers uit het dorp van Okkalapa. Als dank schonk Gautama hun acht van zijn haren. De broers gingen op weg naar huis, maar de reis bleek zwaar. Twee maal werden zij beroofd van twee haren.
Bij thuiskomst gaf koning Okkalapa een groot feest en toen hij het kistje opende waarin de resterende haren zouden zitten, waren het er weer acht en zij blonken zo, dat het licht ervan hoog boven de bomen uitkwam en over alle hoeken van de wereld scheen. De blinden konden plotseling zien, de stommen spreken en de lammen lopen. De aarde begon te trillen en bliksemflitsen schoten uit de hemel omlaag. De bomen begonnen spontaan te bloeien en edelstenen kwamen als enorme hagelstenen uit de lucht vallen. Daarom is de Singuttara heuvel vandaag een van de heiligste plaatsen van het land waar de acht haren van Boeddha Gautama bewaard worden in het hart van de Shwedagon Pagode.

Fragment III - Over de ontmoeting met Mya

Na nog wat om het gebouw heen gelopen en de monu-mentale gouden deuren bewonderd te hebben, loop ik naar buiten en terug naar de trishaw. Mya pakt er mijn arm en zegt: “My poor present”. Hij knoopt een armbandje met jaden steentjes rond mijn pols en ik pak dankbaar zijn hand vast. Zo blijven we even zitten, de handen in elkaar verstrengeld.
Vorig jaar nog zat ik in het bakje van Mya’s fietstaxi en stelde hem allerlei onbeleefde vragen: of hij een vriendinnetje had en waarom dan niet. Zijn eerste antwoord was dat hij niet genoeg geld verdiende. Natuurlijk, een vriendin kost geld. Je moet haar cadeautjes geven en haar meenemen naar de bioscoop. En misschien moet je in dit land ook de familie van je vriendin nog wel eens een plezier doen.
Na enig nadenken echter, voegde hij eraan toe dat hij lelijk was. Maar niet in mijn ogen. Toen al vond ik hem aan-trekkelijk, maar ik durfde het niet te laten merken. Hij was jong, knap en charmant, bijna te mooi om waar te zijn. En hij was zo arm. Wat moest ik met die armoede en die ongelukkige blik in zijn ogen? Toen dacht ik nog niet na over de afstand, over de enorme verschillen tussen hem en mij. Het was te vroeg. Het was te kort.


Wat zoemt er?

Lezers over Het masker van thanaka

Ik heb je boek uit, en ik moet zeggen dat het erg leuk was om te lezen! (...) Bij het laatste deel kon ik je boek ook niet wegleggen (ja, een liefdesgeschiedenis is natuurlijk altijd interessant ;-) ) en ik vond het jammer om in het laatste hoofdstuk of nawoord dan ook niks over Mya te lezen.

A. Hulscher, Chicklit.nl


Bestel bij Free Musketeers...

changed September 20, 2008